петак, 09. септембар 2011.

Мање познати пројекти арх. Михаила Чанка - чика Мике (1)

Сењак, Осијек (данашња република Хрватска)

Реч је о позивном југословенском конкурсу за архитектонско решење стамбених објеката у насељу Сењак у Осијеку, 1968. године.

Конкурс под називом „Југословенски архитектонски скуп” организовао је Савез архитекакта Хрватске. Позвани су стручњаци из целе земље који су делегирани од стране од одговарајућих републичких друштава архитеката. Тражило се идејно решење за девет типова стамбених објеката. За сваки тип конкурисало је по три аутора или групе аутора.

ТИП 5, П+10, пројекат арх. Михаила Чанка - чика Мике

 На сваком степеништу смештена су по три стана на етажи (по један једнособни, једноипособни и троипособни). У свим становима централну тачку представља простор за обедовање око кога се концентришу остале просторије. Занимљиву просторну солуцију  пружа решење троипособног стана, у коме је у оквиру блока ноћних просторија постигнута стриктна диференцијација деце од родитеља, и у коме простор за обедовање представља допунски простор за дневни боравак деце под контролом родитеља. Положај кухиње у свим становима је неповољно оцењен, јер је жири стао на становиште да је простор за обедовање недовољно осветљен.

Основа куле
 Извор:
Сењак, Осијек (1975). Архитектура и урбанизам, 74-77, стр. 60 и 62.

Нема коментара:

Постави коментар