недеља, 04. децембар 2011.

Конкурс „Направи свој прозор” | Арх. Г. Анђелковић | 2007

УВОД

  Давне 2007. године, компанија Века је расписала други конкурс по реду под насловом „Направи свој прозор”. То је било пред крај трећег семестра студија. Ово ми је уједно био први конкурс који сам радио.

  Пројектни задатак је био следећи: било је потребно од Векиних профила направити свој дизајн прозора у задатим габаритима и мерама. Задатак на први поглед делује врло једноставно, али у суштини је врло комплексан и захтеван.

КОНЦЕПТ ПРОЈЕКТА

  Концепт пројекта је био да се направи такав механизам отварања да свако крило иде испред фасаде, а притом да буде осигурано и ојачано. Полазна тачка концепта био је механизам старе ручне справе за млевење кафе која се некад користила у Србији, а и данас се користи у појединим селима. 

  Тај механизам послужио је као одскочна даска за развој идеје и пројекта. У потпуности се могло применити, у овом случају, на самом прозору. Крило прозора су прихватале две ручке на горњој и доњој ивици (када се отвара прозор хоризонтално), или са бочних страна (када се прозор отвара вертикално), и окреће се око металне шипке која је смештена код зидног отвора. На тај начин крило се помера на доле или на стране.

  Такође, у овом пројекту присутан је и појам фрактала. Наиме, полазни квадрат је путем прве итерације добио 4 умањена истоветна квадрата (крила прозора) са дуплим фактором смањења.

Прилог број 1
Прилог број 2
Прилог број 3

ДРУГА НАГРАДА НА КОНКУРСУ

  На конкурсу је освојена друга награда, која је тада износила 27 000 динара. Освајање друге награде на конкурсу није била мала ствар, поготово када се узме у обзир да је то био мој први конкурс и то још на другој години студија.

ИЗЛОЖБА И ДОДЕЛА НАГРАДА

  Изложба радова је била у Свечаној сали Архитектонског факултета Универзитета у Београду, током марта 2008. године. 
Плакати са изложбе у Свечаној сали Архитектонског факултета, март 2008. године
  У априлу исте године, на сајму грађевинарства је била свечана додела награда. На штанду копманије Века, нашао се и прототип мог прозора.

Прототип прозора, април 2008. године
Моја маленкост покрај прототипа, април 2008. године

 Филм „Архитектура 3”  о конкурсном раду за компанију Века

Више информација о свечаној додели награда на овом линку.

Нема коментара:

Постави коментар