четвртак, 08. децембар 2011.

Конкурс за стамбени комплекс „Др Иван Рибар” (9) | Коментари

УВОД 

   У деветом чланку по реду представићу Вам још једну страницу на којој је приказан овај пројекат за урбанистичко-архитектонско решење стамбеног комплекса насеља  „Др Иван Рибар” на Новом Београду.

  Наиме, на сајту Скајскрејперсити (Skyscrapercity) 24. новембра појавио се филм „Мрештење змија”. Интересантно је како овај четвороминутни филм кружи интернетом и како се могу пратити различите реакције. Најбитније да нема равнодушности око самог пројекта, јер би то онда био први знак да нешто није у реду...

Страница на сајту Скајскрејперсити са филмом „Мрештење змија”

ДА ЛИ СЕ ЗМИЈЕ МРЕСТЕ? 

  Недавно се први пут појавило ово питање, после скоро два месеца од објављивања филма на јутјубу (Youtube). Драго ми је да је неко најзад промислио и о самом називу пројекта. Открићу овом приликом тајну назива филма и пројекта. Наиме, реч је о томе да „Мрештење змија” представља изведеницу симбола који одликују овај пројекат и идеју. 

  Змије се не мресте. Нити су се икада мрестиле. Мресте се рибе. Мрест се обавља у води. Ова реч - мрештење (или мрешћење) - се односи на чињеницу да је Нови Београд настао на плавном подручју где су постјале бројне баре. Oне су биле главна препрека за изградњу Новог Београда. Победом над њима, омогућено је оно што данас постоји на левој обали Саве и онај град какав данас познајемо. То је дакле симбол упорности и борбе за остварење идеје. На неки начин је, и нама је у изради пројекта, био главни мотив.

  Други симбол ја змија (односно змије, у множини). Постоје два основна значења oвог симбола:

  Прво значење је везано за главне црте објекта које на фасади меандрирају и дају одређену физичку и естетску слику објекта, која је провучена и кроз ликовни облик партерног уређења (што се запажа погледом одозго). Такође, комплекс се састоји од две целине које се сустичу на одређеним местима. То сустицање има динамичку димензију и стиче се утисак као да се „јуре”, као жеља за „мрестом. На тај начин је настао уметнички назив овог пројекта. 

  Друго значење се односи на број станова који је требало испројектовати на малој парцели (задатком је предвиђено до 1000 станова), што је у неку руку било нехумано, али и изазов како направити тако велику густину на малом простору, а да се не наруше елементарни услови за становање и живот људи. За зграде које имају велики број станова на Новом Београду веома често се говори да су голубарници. На неки начин ово наше решење може да буде змијарник на Новом Београду.

* * *

  У неком од наредних чланака биће посвећена читава анализа овог пројекта. За сада биће овакве мале рубрике, као реакције и осврти на овај поменути пројекат.

Нема коментара:

Постави коментар