уторак, 03. јануар 2012.

Мање познати пројекти арх. Михаила Чанка - чика Мике | 2

  У даљем наставку ове рубрике „Мање познатих пројеката арх. Михаила Чанка” представићу вам пројекат стамбеног објекта у Новом Саду, блок II, у улици Булевару 23. октобра (данас Булевар Ослобођења).

 ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Локација: Блок II, Нови Сад, Република Србија;
Конкурс: Општи републички конкурс за урбанистичко-архитектонско решење стамбеног насеља у Булевару 23. октобра у Новом Саду;
Година одржавања конкурса: 1970.
Аутор пројекта: Арх. Михаило Чанак
Година реализације: 1971.
Извођач: ГП „1. мај”, Бачка Топола

 О ПРОЈЕКТУ

  Пројекат који је на конкурсу добио другу равноправну награду (прва награда није додељена), прихваћен је за реализацију због консеквентног праћења детаљног урбанистичког решења, као и успелог решења станова. У зависности од оријентације зграда, на степеништу је концентрисано три до четири станова по етажи, при чему је сваком стану обезбеђено задовољавајуће осунчање. 

  У свим становима комбинују се зракасти и циркуларни систем комуницирања тако да у простору практично не постоје такозвани мртви углови. Посебна је пажња посвећена директној вези између дневног боравка и обедовања, као и обедовања и радне кухиње, чиме су ова три функционална пункта повезани у јединствени просторни блок намењен дневним активностима.

  У оквиру блока пројектовани су и реализовани објекти самопослуге и гараже, чији су аутори арх. Бранка Гавриловић и арх. Слободан Ковачевић.
01. Основа куле
02. Део склопа објекта
03. Стамбена јединица
04. Стамбена јединица
Извор:
Блок II, Нови Сад (1975). Архитектура и урбанизам, 74-77, стр. 68.

Нема коментара:

Постави коментар