субота, 24. март 2012.

Београд | 1999-2012

  Данас, 24. марта, навршава се тачно 13 година од почетка бомбардовања тадашње СР Југославије од стране НАТО-а. У овом чланку биће речи о објектима који су бомбардовани током агресије која је трајала 78 дана. Идеална је прилика поменути поједине објекте који су били тада на мети, од којих су неки и дан данас рушевине у граду.

01. Карта циљева НАТО-а у Београду 1999. године
 Списак бомбардованих објеката у Београду:
1. Зграде Савезног и Републичког МУП-а у улици кнеза Милоша;
2. Топлана на Новом Београду;
3. Зграда команде РВ и ПВО у Земуну;
4. Зграда Републичког Министарства правде (бивша Команда града) у Немањиној улици;
5. Пословни центар Ушће” на Новом Београду;
6. Резиденцијални председнички комплекс на Дедињу;
7. Зграда РТС-а у Абердаревој улици;
8. Зграда Генералштаба ВЈ, раскрсница Немањине и кнеза Милоша;
9. Зграда Владе Републике Србије
10. Стамбени кварт на Врачару између улица Јужни Булевар и Максима Горког;
11.  Зграда амбасаде НР Кине на Новом Београду;
12. Хотел Југославија”;
13. Зграда Југо-импорта на Новом Београду;
14. Телевизијски торањ на Авали; 
15. Складишта Југопетрола на Чукарици;
16. КБЦ Драгиша Мишовић” на Дедињу;

  У даљем наставку чланка, писаћу мало више о објектима који су болдовани на овом списку. Они су најкарактеристичнији са аспекта архитектуре, што не значи да ни други објекти немају неку своју особену вредност.
 
1.0 Зграда команде РВ и ПВО у Земуну

  Зграда команде РВ и ПВО, која се налази у Земуну, припада најзначајним делима модерне између два рата на овим просторима. Ранији назив објекта је зграда Команде ратног ваздухопловства. Аутор овог прелепог здања је архитекта Драгиша Брашован. Подигнута је у периоду између два рата, 1935. године.


02. Зграда Команде ратног ваздухопловства
  Ова грађевина изражава експресионистичку ноту самог аутора и романтично схватање и поимање модерне архитектуре. Зграда Команде ратног ваздухопловства је прави пример експресионизма у модерној архитектури тј. модернистичко усвајање и прихватање нових материјала, форми и изражаја у нашој архитектури.

03. Током бомбардовања НАТО-а, април 1999. године
  Према идеји Брашована, изглед зграде требало је да подсећа на  борбени авион Рода са своја два раширена крила. Због те симболике поједини модернистички архитекти критиковали су ово здање.

  Зграда је  бомбардована 5. aприла 1999. године и до данашњег дана није обновљена у целовитости.


2.0 Пословни центар Ушће” на Новом Београду

04. Пре и после НАТО бомбардовања
Зграду пословног центра Ушће” на Новом Београду пројектовали су архитекте Михаило Јанковић, Мирјана Маријановић и Душан Миленковић. Зграда је до деведесетих година прошлог века била позната под називом Зграда друштвено-политичких организација, касније Централни комитет СКЈ (скраћено ЦК). Подигнута је 1965. године


05. Конструкција послобног центра„Ушће”
   
   Интересантно је да се међу љидма и даље може чути да је називају ЦК”.

  Зграда је са своја 24 спрата доминирала простором, а на ушћу двеју река, Саве у Дунав, стицао се утисак као да је капија новог града - Новог Београда, који се градио тад, шездесетих година прошлог века.

  Треба рећи да је ова кула била врло једноставна, изграђена од армиранобетонске конструкције, алуминијума и стакла, у духу интернационалног стила административног типа зграде. То представља врло значајну симболику јер су се до тада све зграде које су представљале политичку моћ и елиту тог периода радиле у соцреалистичком стилу.

  Пословни центар Ушће је бомбардован у два наврата 1999. године - 21. и 27. априла. У првом ваздушном удару зграда је погођена у подножју и на врху, док је другом нападу срушена антена на крову зграде. Укупно је испаљено 12 ракета типа томахавк на овај објекат.

06. Слика бомбардовања 21. априла 1999. године
  Реконструкција је почела  2003. године, а пословни центар „Ушће је завршен 2005. године. Биле су бројне измене, али је објекат сачувао своју суштину.

 Снимак бомбардовања пословног центра Ушће

3.0 Зграда Генералштаба ВЈ, раскрсница Немањине и кнеза Милоша07. Зграда Генералштаба ВЈ пре бомбардовањa
 
  Зграда Државног секретаријата за послове народне одбране,  касније Генералштаб ЈНА и ВЈ, налази се у самом центру Београда, на раскрсници улица Немањине и кнеза Милоша. Објекат је пројектовао архитекта Никола Добровић. Објекат је грађен у периоду 1954. до 1963. године, и представља једну од највреднијих зграда у периоду послератне модерне.

  Зграда Генералштаба је више пута бомбардована (30. априла и 7. маја 1999. године) и дан данас стоји као рушевина у граду и подсећа нас на период НАТО бомбардовања.

08. Зграда Генералштаба ВЈ после бомбардовања
   Већ тринаест година стоји запостављено здање Николе Добровића у центру града.

  Од 2005. године зграда некадашњег Генералштаба је под заштитом као споменик културе.4.0 Торањ на Авали
09. Срушен Телевизијски торањ на Авали

  О телевизијском торњу на Авали постоји чланак у коме је детаљније писано о овом објекту. Авалски торањ срушен је 29. априла 1999. године, а у потпуности је обновљен априла 2010. године, када је уједно и свечано отворен.Нема коментара:

Постави коментар