петак, 25. мај 2012.

Јулино брдо | 1966

ОПШТИ ПОДАЦИ

Тип конкурса: Општи београдски конкурс за архитектонско решење стамбеног насеља Јулино брдо у Београду 1966. - прва награда
Аутори: арх. Милан Лојаница, арх. Боривоје Јовановић и арх. Предраг Цагић
Реализација: 1967-70. године
Извођач: ГП ИМОС, Љубљана

О ПРОЈЕКТУ

01. Ситуациони план
  Јулино брдо је каменити брег којим се уз долину Саве и Макиш поља завршава се брдовити део Кошутњака, Бановог брда и Жаркова. Пут за Железник и Обреновац, Лазаревачки и Ибарски пут, оивичују Јулино брдо, у његовом подножју се сустичу, око њега се гранају у расуту мрежу улица Бановог брда, Жаркова и Чукарице.
02. Склоп ламела
  Основна идеја о просторној грађи ослоњена је у ликовном погледу на геометријску шему две параболе усмерене у супротним правцима и конкавним странама једна према другој. У оквиру те геометријске примарне конструкције, растављањем и спајањем облика, променом ритма кровних надвишњења и уношењем других корекција, остварају се истовремено визуелно естетички садржаји који измичу лако сагледивој формули и који разарајући основни поредак, стварају слободне ритмове и необавезне, готово спонтане структуре облика. Извесна поетика облика везује се, споља, на сугестију изузетно атрактивне локације - каменог брега. Куће и тло међусобно срастају, допуњују се.

  Покренутост терена скривала је шансу да се изолација од возила постигне не само у хоризонталном него и у вертикалном правцу. Возила су дакле остала не само с друге стране кућа него и на нижим котама. Међупростор је добио ознаке потпуне неометане доминације пешака.

 
Зграда

  Двострана оријентација станова захтева две фасадне равни - једну наспрам друге или једну уз другу. Ова задња допушта више станова на етажној равни, то је такозвана угаона позиција стана, она је примењена на Јулином брду.
03. Изглед насеља
  Четири стана на етажи  нуде једнакост услова (оријентације и организације) свим становима. Истовремено близу су и повољни ефекти (рационалност) односа корисне стамбене површине и површине намењене заједничкој хоризонталној и вертикалној комуникацији у згради.
  Шема конструктивног склопа код оваквих позиција такође је једноставна, статички крута (могућност фронталних или дијагоналних симетрала).
 Типска стамбена етажа Јулиног брда грађена је системом вертикалних шајбни - зидова у склопу управо постављених чешљева”  симетрично по дијагонали.
04. Изглед насеља
  Санитарни чворови, групе купатила и кухиња везаних у парове,  заузимају зоне око степеништа, формирају око њега неку врсту тампон обруча према корисним стамбеним просторијама.

Стан

  Чврстом поделом стана на зону на дневни боравак и зону за спавање, фаворизоване су потребе сегрегације стамбених функција. 
  Зона простора за дан окупља места заједничког породичног живота, скупних породичних активности, сусрета, комуникација. Њу комплетира кухињска радна зона и улазни простор са сервисом - гардероба  горње одеће, остава и др.
  Зона такозване интимне сврхе - спавање, хигијена, прима у себе пратеће функције - миран одмор, особни рад, гардеробу рубља.
  То је основна организација простора стана. Остало је ствар изналажења најповољнијих односа из збира проблема везаних за питање димензионалности, употребљивости и техничке опреме.

05. Тип стана 1
06. Тип стана 2
07. Тип стана 3
08. Тип стана 4


Извор: Јулино брдо (1975). Архитектура и урбанизам, 74-77, стр. 48-49.
 
Остале информације на страници: „Српски архитекти/ Serbian architects”

2 коментара:

  1. da. kada bismo, svako za sebe, potražili osnove za svoj rad, praktično se edukovali i pratili struku u prethodnih 100 godina, videvši da nema "neizmišljenih" i "nerešenih"..., nadam se da bismo došli na svoje. da budemo inženjeri, kakve jedna zemlja treba. samo......koja zemlja? koja?

    ОдговориИзбриши
  2. Док је још у овом граду и држави било неког плана, реда и поредка :( а погледајте данас шта и како се гради баш у околини тог истог Јулиног брда туга жива и плач... Можда није савршено али је свакако боље него ово што данас раде.

    ОдговориИзбриши