субота, 14. јул 2012.

Београдски цвет | 2012

ОПШТИ ПОДАЦИ

Аутор: Горан Анђелковић, Мастер инж. арх. (М. Арх);
Тип конкурса: Јавни анонимни конкурс
Расписивач конкурса: ЈКП Београдски водовод и канализација
Тип пројекта: Јавна чесма
Локација: Према потреби на подручју Београда
Година пројектовања: 2012. године

О ПРОЈЕКТУ

Београдски цвет

Заклео се бумбар у цвет и у мед,
да ће на ливади да направи ред,
неће ту да вршља од сад било ко,
ни зека, ни јага, ни коза, ни во.

  Ова дечија песмица је била мото за пројекат јавне чесме. Иако овако делује безнадежно и детињасто, речи песме имају јаку и дубоку конотацију, a и критику на слику данашње стварности у архитектури на тлу Београда и Србије.

01. Изглед Београдског цвета у парку на Сењаку
   Основни концепт се базирао да будућа јавна чесма буде једноставног дизајнираног решења. На тај начин геометрија је произашла из једног потеза. Истраживањем и развијањем  идеје пошао сам од основних геометријских облика и дошао до форме цвета, као најидеалније за јавну чесму. Убрзо сам и само решење и пројекат назвао - Београдски цвет.
  Београдски цвет састоји се од три дела: корена, стабла и пупољка односно бетонског постамента, цилиндричног стуба и главе. Чесма је обликована да је могу користити сви корисници: деца, одрасли, стари, особе са инвалидитетом... 

02. Први плакат
  Meханизам функционише на притисак. Постоје два дугмета. Прво је на бетонском постаменту, а други је на цилиндричном делу чесма. Друго дугме је првенствено за особе са инвалидитетом, али свакако га могу користити и други корисници.
    
   Дизајн чесме није нападан ни наметљив, и лако се уклапа у одређени амбијент. О томе је вођено посебно рачуна јер је расписом конкурса направаљена категоризација самих локација у граду.
   Овај пројекат чесме би се свакако боље уклапао у природни амбијент тј. у неком парку или сличном зеленом простору.
  
03. Други плакат

Нема коментара:

Постави коментар