субота, 04. август 2012.

Дворац на Савамали | 1838

ОПШТИ ПОДАЦИ

Градитељи: Франц Тоби и Константин Радотић
Локација: Општина Савски венац, Београд, Република Србија
Адреса: Угао улица Милоша Великог (данас кнеза Милоша) и Гепратове улице (Адмирала Гепрата); Објекат је срушен
Изградња: 1838. године  

О ПРОЈЕКТУ | О ОБЈЕКТУ

  Репрезентативна палата Дворца на Савамали настаје као део амбициозног градитељског програма кнеза Милоша који остварује на падинама Савамале. Подизањем монументалних грађевина према европским стандардима, Велика касарне (1836), Народног совјета (1836) и Дворца (1837-38), дефинише се нови административни центар Кнежевине и формира језгро српског Београда као супротност старој, турској вароши опасаној шанцем.
  На изради пројекта и изградњи ангажован је Франц Тоби који је већ радио на зградама Велике касарне и Народног совјета. Касније током градње сарађује и архитекта Константин Радотић из Панчева.

  Зграда Двора као и зграда Народног совјета уводе српску архитектуру у нову класицистичку етапу. Очигледне су промене у третману просторне композиције и решењу екстеријера. Фасаде су рашчлањене са наглашеном хоризонталном поделом, а улазна партија акцентирана је балконом изнад главних врата. Дворац је имао уређен парк и ограду са лепом капијом”.
Са овом зградом завршава се пионирска епоха европеизације архитектуре у којој је одлучујућу улогу имала снажна личност и далековидост кнеза Милоша. Касније је зграда коришћена као Министарство финансија, оштећена је и срушена током Другог светског рата.
01 | Дворац на Савамали
Извор: Милетић-Абрамовић, Љ. (2002). Архитектура резиденција и вила Београда 1830-2000. Београд: Карић фондација.
 
Остале информације на страници: „Српски архитекти/ Serbian architects”

Нема коментара:

Постави коментар