среда, 20. март 2013.

Блок III, Нови Сад | 1970

ОПШТИ ПОДАЦИ

Аутори: Боривоје Јовановић, дипл. инж. арх., Предраг Цагић, дипл. инж. арх. и Милан Лојаница, дипл. инж. арх.
Тип конкурса: Позвани југословенски конкурс за архитектонско решење стамбеног насеља Блок III у Новом Саду (1970) - I награда
Реализовано: 1971. године
Извођач: ГП „Неимар”, Нови Сад
Локација: Нови Сад, Република Србија
 
О ПРОЈЕКТУ


01 | Стамбено насеље Блок III, Нови Сад
  Teриторија блока је равномерно и растресито покривена стамбеним садржајима. Програмске структуре пратећих садржаја (центар, школе, дечје и социјалне установе, трговине, занати и др.) уплетене су у стамбено ткиво и решаване искључиво на принципу анекса уз стамбене објекте. Комунална опрема и уређење слободних површина фаворизује мирне зоне у унутрашњости стамбених група.
02 | Урбани склоп
  Сви стамбени објекти у насељу пројектовани су на јединственом конструктивном модуларном растеру, уз то, типизирана је санитарна јединица кухиња-купатило, а такође и конструктивни и архитектонски елементи - стубови, таванице, степеништа, парапети, спољни и унутрашњи зидови. Oвакав начин концептуалног опредељења омогућује максималну унификацију те гарантује и посебне ефекте у близини грађења и у укупној економичности захвата.
03 | Изглед стамбених објеката
  Развијање простора стана око типске ћелије санитарног блока купатило-кухиња. Централна позиција ове ћелије у простору стана омогућава да се с једне њене стране развијају функције дневног боравка, а са друге просторне зоне за спавање.
04 | Основа типског спрата
  Кухиња је истурена на фасаду, а ручавање остављено у централном простору стана који се са једне стране ослања на улаз, са друге стране на избачену лођу. Тај средишњи простор пригодан је за различите намене, прима у себе неке функције дневног боравка -  породични сто, свечаности, игра деце и друго, а може бити радна просторија - домаћинство, кућно пословање, хоби соба и друго.
05 | Станови
06 | Стуб
  По захтеву расписивача предвиђен је архитектонско-конструктивни систем за индустријску производњу станова (касније назван НС-71) са следећим карактеристикама:
- Стуб је стандардне модуларне мере 60/60, чисте спратне висине олакшан, статички одређен шупљином, са спољне стране благо разуђен-профилисан. Спољна мера стуба омогућава потпуну унификацију свих осталих елемената у додиру са стубом.
- Монтажност система одређује карактеристични склоп хоризонталне и вертикалне носеће конструкције. Хоризонтални елементи (таванични са обимним гредама и ребрима у крст, са готовим плафоном), належу само на стубове, а њихова међусобна веза са стубом остварује се само на месту изнад стуба. 
07 | Монтажни систем
  Овако конципиран склоп омогућује: минимум рада на лицу места (1% заливања), брзо полагање великих површина хоризонталне конструкције (елементи таванице са препустима до 210 cm), најразноврснију примену свих рационалних распона (сходно пројектним захтевима). Сви остали елементи испуне раде се индустријализовано (и уграђују сувим поступком изузев подних површина).Извор: Блок III, Нови Сад (1975). Архитектура и урбанизам, 74-77, стр. 66-67.
 
Остале информације на страници: „Српски архитекти/ Serbian architects”

Нема коментара:

Постави коментар