субота, 06. јул 2013.

Ustvarjanje arhitekturnega pota | 2011-2013

 
1.0 UVOD I

Pa Danes, 6. julija l. 2013, je točno dve leti ob mojega zagovоrja diplomske oziroma magistrske naloge na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Beogradu (izvorno: Aрхитектонски факултет Универзитета у Беoграду) in pridobitev znanstvenega naziva magistra inženirja arhitekture (izvorno: мастер инжењер архитектуре).
Tako rekoč, ta datum je pa zelo pomemben dogodek, ki je vsekakor označil novo arhitekturno pot, ki še vedno traje.
Članek sam izdelil na nekaterih delih, ki so značilne za predstavitvjo obdobja po zagovorju magistrske naloge pa do danes.
Naslednji so deli:
 - zagovor magistrske oz. diplomske naloge (julij 2011);
 - obdoboje po zagovorju magistrske naloge (julij 2011 - september 2011);
 - obodbje zaposlitve v biroju (septembar 2011 - april 2012); 
 - obdobje po zaposlitvi in iščenja doktorskega študija v tujini (april 2012 - septembar 2012)
 - in obdobje doktorskega študija (september 2012)

2.0 ZAGOVOR MAGISTRSKE NALOGE |

Tega dneva je bil zagovor pred komisijo, sestavljene od trreh članov z treh različnih področjih - arhitekture (oz. projektiranja) - mentor doc. Ivan Rašković, konstrukcije - prof. dr. Miodrag Nestorović in urbanizma - izr. prof. dr. Aleksandra Stupar
Zagovor magistrske naloge je ocenjen s visoko oceno (10). Takrat je bila organizirana skupna razstava projektov na nivoju cele generacije, ki je potekala teden dni. Na razstavi so se lahko videti različni projekti z različnimi temami.
Magistrsko delo se ukvarjalo s lokacijo nedokončanega Muzeja revolucije na Novem Beogradu, dels hrvaškega arhitekta Vjenceslava Richtera. Tesktualni del naloge je zelo opažrn v strokovnem in znanstvenom krogu.
Projekt novega Muzeja je predvideval rekonstruiranje obstoječega kletskega dela in gradnjo novega dela v treh etažah. Več informacij o projektu lahko najdete na naslednji povezavi.

01 Skupna slika po zagovorju vseh bodočih arhitektov (foto: N.N.)
02 Prikaz notranjega prostora v Muzeju revolucije novega doba (Autor: arh. G. Anđelković)
Na zagovorju magistrske naloge so bili prisotni pa tudi arhitekti Milan Miodragović in Mihailo Čanak ter mlajši arhitekt Đorđe Alfirević.
Obstaja video ponsetek zagovrja, ki se lahko pogleda na mojem youtube kanalu.

Snemak zagovorja (snemala kolegica Marina Petrović):


3.0 OBDOBJE PO ZAGOVORJU MAGISTRSKE NALOGE | (julij 2011 - september 2011)

Po zagovorju je začela faza različnih natečajev. Najpomembnejši natečaj je vsekakor za urbanistično-arhitektonsko zasnovo tanovanjskega naselja Dr. Ivan Ribar (zahodno od stanovanjskega otoka 72) na Novem Beogradu. Natečajno delo je projektirano v okviru skupine arhitektov z dr. Mihailom Čankom. Sicer pa projekt ni nagrajen z neko nagrado, pa je ostavil močan vtis v arhitekturnih krogih. Na koncu je bil predstavljenn na 34. Salonu arhitekture v Beogradu leta 2012, v kategoriji natečajnih projektov.
03 Prostorni prikaz večstanovanjskega naselja Dr. Ivan Ribar
O projektu tega stanovasnjskega naselja na Novem Beogradu obstaja film, ki se lahko pogleda tudi na mojem na youtube kanalu ali se prebere v članku.


Film Mreštenje zmija (Avtor: G. Anđelković)

4.0 OBDOBJE ZAPOSLITVE | (september 2011 - april 2012)

V obdobju zaposlitve obstajajo dve značilne faze:
- Obdobje na gradbišču hotela Metropol v Beogradu;
- Obdobje v avstrijskem biroju U.M.A. Arhitekten v Beogradu;

V prvi fazi (mesec dni) se dela na gradbišču hotela Metropol, dela arhitekta Dragiše Brašovana. Praksa na gradbišču je trajala mesec dni, v teku septembra/oktobra. Tedaj sem si podrobnije srečal s problamami izvedbe.


04 Hotel Metropol v Beogradu (Foto: G. Anđelković)
V drugi fazi se dela v arhitekturnem biroju U.M.A. Arhitekten na različnim projektov. Večinoma so projekti bili v zvezi s stanovanjskim stavb v Dunaju ter in pa hotel Stari mlin v Beogradu.

05 Hotel Seeboden v Avstriji (Izdelal: G. Anđelković)

5.0 OBDOBJE ZAPOSLITVE (april 2012 - september 2012)

 Začetkom aprila sem si menil o vpisu na doktorski študij. Izbir za nastavek študija 3. stopnje je bila Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, Sloveniji. V septembru sem vpisal fakulteto po predstavitvi osnutka načrta doktorskega študija pred komisijo za doktorski študij (prof. dr. Tadeja Zupančič, prof. dr. Ljubo Lah, prof. dr. Aleš Vodopivec, prof. dr. Vojko Kilar in prof. dr. Jaka Bonča).


* * *

V teku te faze, pa je tudi značilno sodelovanje na natečaju za urbanistično-arhitekturno zasnovo naselija Rasadnik v Lazarevcu, v okviru skupine pri prof. v pokojnini Darka Marušića in njegove soproge Milenije Maruišić ter arhitektami Đorđu Alfierviću in Sanji Simonović
V juniju/juliju je tudi bil in natečaj za javni vodnjak v Beogradu, ampak projekt ni nagrajen.

06 Natečajni projekt za večstanovanjsko naselje Rasadnik v Lazarevcu

 * * *

 V maju tega leta postane člen Asociacije srbskih arhitektov (izvirno: Асоцијација српских архитеката) iz Beograda, ki jo vodi arhitekt Zoran Manević.

 6.0 OBDOBJE DOKTORSKEGA ŠTUDIJA | (september 2012 -  )

Obdobje doktorskega študija še vedno traje. V februarju leta 2013 je bil zagovor pred istom komisijo za doktorski študij ter je načrt doktorskega študija potrjen koncem aprila. V juliju istega leta so vsi izpiti dati s prosečno oceno 10.00.

V teku tega obdobja, značilno je sodelovanje na natečaju za izbir 33 talentiranih arhitektov Srbije ter vstopom v to skupino. Predvidena je razstava v septembru ter pa druge nagrade.


 * * *

V novembru leta 2012. je predaval na temo stanovanjske arhitekture na območju nekdanje Jugoslavije v okviru konference o stanovanju, ki je potekala v Beogradu na Univerzi Union.

07 Magister inženir arhitekture Goran Anđelković

 Prvi del predavanja (snemala Jovana Kažanegra):

Drugi del predavanja (snemala Jovana Kažanegra):

Tudi v februarju je zagnal iniciativo proti rušenja Dobrovićevega dela beograjske arhitekture - stavbi Generalštaba in Ministrstva obrambe. Iniciativa zbira prek 1500 podpisnikov v sedanjem času.

Нема коментара:

Постави коментар