четвртак, 08. август 2013.

Комерцијални пословни центар Југопетрол | Београд | 1989

ОПШТИ ПОДАЦИ

Аутори објекта: академик проф. Иван Антић, дипл. инж. арх. и Василије Милуновић, дипл. инж. арх.
Пројектанти: академик проф. Иван Антић, дипл. инж. арх., Василије Милуновић, дипл. инж. арх., Балковић, дипл. инж. арх. и Меденица, дипл. инж. арх.
Пројектант конструкција: проф. др Милорад Ивковић, дипл. грађ. инж., Хорватовић, дипл. грађ. инж., Маљковић, дипл. грађ. инж., Г. Ранисављевић, дипл. грађ. инж.
Пројектанти инсталација: Јанко Лисјак, Светлост
Инвеститор: Југопетрол
Извођач и време изградње: ГП Рад, 1989. године 
   
О ОБЈЕКТУ

Зграда је типичан пример савремене административно-пословне зграде опремљене по највишим светским стандардима. Комерцијални пословни центар Југопетрол” састоји се од куле, анекса са локалима, гараже и склоништа (3), укупне површине 37.648 m². Својом архитектуром чини јединствен, модеран комплекс са хотелом Hyatt Regency” у Новом Београду.

01 | Комерцијални пословних центар Југопетрол (НИС)

У згради се налази свечана сала са 500 места намењена за саветовања, конференције, конгресе, симпозијуме. Сала је опремљена озвучењем. По потреби се може и издавати. У склопу овог центра налазе се и сала за радне састанке са 50 места; ресторан са 300 места и кухињом за припрему 200 оброка; две банкет-сале са35 и 15 мест; гаража за 80 путничких возила; паркинг простор за 2000 возила; 8 мањих локала 25-50 m²; два велика локала по 500 m², три противатомска склоништа за смештај 1000 људи; рачунски центар опремљен најсавременијом IBM опремом.
02 | Комерцијални пословних центар Југопетрол (НИС)
Зграда је потпуно климатизована, са рачунском контролом и управљањем. Вертикалну комуникацију омогућавају 4 лифта за по 13 особа и степениште, а смештени су у централном делу зграде.
Зграда је армиранобетонске конструкције у ниском и високом приземљу и седам спратова висине. Међуспратна конструкција је печукарста плоча без капитела, распона 7.20 х 7.20 метара.    


Извор: Јованка Арсић (1997). Грађевинарство Србије. Београд: Министарство грађевина Србије
 

Остале информације на страници: „Српски архитекти/ Serbian architects”

Нема коментара:

Постави коментар