петак, 18. септембар 2015.

Трагом Принципа у Алпима | 2015

УВОД
Пре годину дана у Србији се обележавала стогодишњица од почетка Великог рата (1914 – 1918). Том приликом сам од одређених пријатеља чуо за прилог Радио-телевизије Словеније о Разингеровој кући у Подкорену. Због познавања словеначког језика затражили су ми да им помогнем у превођењу овог прилога о овој кући за једну страницу. Врло радо сам прихватио тај позив и помогао им. Иако кућа делује потпуно типично за алпско подручје, у њој су боравиле значајне историјске личности. Међу њима и Гаврило Принцип (1894 – 1918). То је оно што ме је заинтригирало у целој причи, и навело да посетим ову кућу и додатно истражим овај крај и кренем трагом Принципа у Алпима.
01 | Подкорен, Алпи, Република Словенија | фото: арх. Анђелковић В. Горан

РАЗИНГЕРОВА КУЋА У ПОДКОРЕНУ  
За Подкорен се често каже да је најлепши алпски град у Горењској у данашњој Словенији. Некада у прошлости су сва горењска села изгледала идентично као Подкорен. Међутим, старе и домаће куће горењских села почеле су да нестају у бројним пожарима. Једино је од свих горењских села Подкорен после великог пожара остао идентичан од 1727. године. 
02 | Разингерова кућа, Подкорен, улица Подкорен бр. 63, Република Словенија | фото: арх. Анђелковић В. Горан
Најпознатија кућа у овом месту је највероватније Разингерова кућа (слов. Razingerjeva hiša). Кућа је била пошта и гостионица готово двесто година. На фасадном прочељу могле су се видети старе мере којима се мерила висина снега. Тада је утврђено да је снег 23. марта 1870. године достигао висину од 20.5 према том мерном систему, што је скоро седам метара. [1] 
Приликом обиласка Разингерове куће у Подкорену може се закључити да стари систем неуобичајених мера за висину снегу није више уочљив на фасадном прочељу.
На фасадном прочељу се такође уочава и плоча која је посвећена енглеском хемичару и физичару и председнику британског краљевског друштва, сeру Хамфрију Дејвију (sir Humphry Davy):
 У овој кући је више пута боравио
СЕР ХАМФРИ ДЕЈВИ
(рођен 1778
– преминуо 1829)
чувени природњак, гласник
лепоте oвог горског предела
СА СЕЋАЊЕМ У ЊЕГОВУ ЧАСТ
[2]
03 | Табла посвећена серу Хамфију Дејвију на фасадном прочљеу Разингерове куће, Подкорен, улица Подкорен бр. 63, Република Словенија | фото: арх. Анђелковић В. Горан
СИР ХАМФРИ ДЕЈВИ И ИЗВОР РЕКЕ САВЕ ДОЛИНКЕ КОД ПОДКОРЕНА
Сир Хамфри Дејви је био изузетно одушевљен природом овог алпског подручја у Словенији. Данас је то подручје проглашено природним резерватом под називом Зеленци, где се налази уједно и изворни крак Саве, Сава Долинка. У часу својих истраживања овог алпског дела, Дејви је написао следеће:
Највише ми се допадала Савска долина са својим слаповима и језерима. Не познајем ништа лепше у Европи.
04 | Извор Саве Долинке у Зеленцима код Подкорена, Алпи, Република Словенија | фото: арх. Анђелковић В. Горан
СПОМЕН-КЊИГА У РАЗИНГЕРОВОЈ КУЋИ И ПОТПИС ГАВРИЛА ПРИНЦИПА
Занимљиво је рећи да су у протеклих двесто година сви чланови породице Разингерових у овој кући били углавном поштари и гостионичари. Из прилога Радио-телевизије Словеније сазнаје се да у овој кући постоји спомен-књига гостију, као вредно историјско сведочанство. 
У тој књизи се налазе потписи значајних историјских личности, попут рецимо Гаврила Принципа који је тада путовао ка Сарајеву преко Подкорена. [4] Занимљиво је поменути да је потпис Гаврила Принципа у тој књизи гостију написано на латиничном писму, иако је познато да се потписивао углавном на ћириличном писму. Остаје такође и отворено питање када је тачно боравио у Разингеровој кући, као и то одакле је долазио у Подкорен. 
Данашња Разингерова кућа у Подкорену није више ни гостионица ни пошта, већ приватна кућа, што је додатно отежало ситуацију истраживања Принциповог потписа и доласка до нових информација у вези његовог боравка у овој кући у Подкорену на Алпима.
05 | Потпис Гаврила Принципа у спомен-књизи у Разингеровој кући у Подкорену | Извор: Razingerjeva hiša v Podkorenu, прилог словеначке телевизије

Извори:  
[1] Razingerjeva hiša v Podkorenu [video]. Dostopno na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/razlicni-prispevki/170629674.
[2] Oригинални текст са табле на словеначком и енглеском језику:
V tej hiši je večkrat bival
SIR HUMPHRY DAVY
(rojen 1778 – umrl 1829)
sloviti naravoslovec oznanjevalec  
krasot te gorske krajine
BE HIS MEMORY HELD IN HONOURS.
[3] Оригинални текст на словеначком језику: 
Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.
[4] Поред потписа Принципа, у спомен-књизи се појављује и потпис хрватског политичара у првој половини ХХ века, Стјепана Радића.

Аутор текста: 
Арх. Анђелковић В. Горан

Аутор фотографија:  
Арх. Анђелковић В. Горан

Нема коментара:

Постави коментар