среда, 02. март 2016.

Зграда амбасаде НР Кине на Новом Београду | 2016

Поводом 20 година од завршетка градње зграде амбасаде НР Кине на Новом Београду у Улици Трешњиног цвета број 3, која је саграђена према нацртима Цао Зенга (Cao Zheng) и Златомира Јовановића, на блогу је био објављен општи и дескриптивни текст о овом новобеоградском здању које више не постоји. У даљим својим истраживањима налетео сам на један текст у Политици из времена НАТО агресије, објављен непосредно по бомбардовању овог здања, који ће бити у целовитости објављен у наставку овог чланка.

* * *

Здање подигли наши неимари
Зграда у улици Трешњиног цвета грађена 1992, по основном кинеском пројекту, који су разрадиле „Енергопројектове“ архитекте. – Радове изводило ГП Рад“, а уграђени материјали врхунског квалитета.

Зграда амбасаде Народне Републике Кине у новобеоградској Улици Трешњиног цвета, гранатирана у ноћи између петка и суботе [7. на 8. мај, прим. А.Г.], била је једно од најновијих и најмодернијих здања београдске архитектуре подизана, заједно са резиденцијом кинеског амбасадора, 1992. године у време санкција које је међународна заједница завела Југославији – у време кад су дипломате других земаља привремено напуштале Београд.
01 | Зграда Кинске амбасаде на Новом Београду | Извор: Политика
Основни пројекат зграде амбасаде НР Кине који су разрадили стручњаци  
Енергопројектовог“  МДД Архитектура и урбанизам“ био је кинески, а комплекс грађевина, у чијем склопу је поред амбасаде и резиденција кинеског амбасадора и летња башта-цвећара и тениски терени иза зграде амбасаде, подигли су и уредили градитељи главног извођача радова Грађевинског предузећа Рад“. Овај посао поверен им је на лицитацији.
Радови су почели  у марту 1992. године, већ средином октобра зграда се нашла под кровом, да би укупно за годину дана  била комплетно завршена и предата инвеститору. Иначе укупна површина изграђених објеката била је 6.125 квадратних метара, од чега зграде амбасаде око 5.000 квадрата.
02 | Зграда Кинске амбасаде на Новом Београду | Извор: Политика
Уз ове податке, генерални директор Грађевинског предузећа Рад“ Радисав Јоцовић напомиње да су изведени радови и уграђени материјал били врхунског квалитета. Фасада амбасаде била је у камену, плочицама и стаклу, а унутрашњост комбинација гипса, мермера и дрвета.

В.Ј.  

Нема коментара:

Постави коментар