уторак, 07. април 2015.

Пет година странице „Српски архитекти | Serbian architects“ | 2015

Пре пет година, тачније 9. марта 2010. године, на друштвеној мрежи Фејсбук (Facebook) основана је страница „Српски архитекти | Serbian architects“ са циљем афирмисања правих вредности српске архитектуре и српских архитеката са једне, али такође и због едукације и информисања о делима наших аутора и лакшег доступа до информација и података са друге стране. Оснивач странице је архитекта Горан Анђелковић, док је за поље урбанизма задужен колега архитекта Горан Ангелески.
01 | Насловна слика поводом обележавања пет година од оснивања странице | 2010-2015
Поводом малог јубилеја, значајно је истаћи особености ове странице, пошто до сада о њој нема објављених текстова, сем на страници Designed.rs из 2012. године. Дакле, страница је основана у време када је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду покренут циклус предавања под називом Београдска школа становања и Београдски стан (2010). Овај циклус предавања на београдском Архитектонском факултету, о којем иначе није било писане речи колико се чини у домаћој стручној публицистици, представљао је својеврсни revival сећања на одређене тенденције из шездесетих година прошлог века, за које се може рећи да су временом постале и традиција, те и специфичност у ширем контексту, у начину пројектовања стамбеног простора, а које се данас све више губе. У том полету настаје и ова страница о српским архитектама и српској архитектури. Управо је међу првим видео записима на интернету, преко јутјуба (youtube), на страници приказано предавање архитекте др Михаила Чанка под називом Улога Центра за становање ИМС у развоју концепта београдског стана. Са тог предавања је и дан данас актуелна Чика Микина прича о Баби с крша.
02 | Насловна слика од прошле године | 2010-2014
С временом су се усталила и одређена правила у вођењу странице. На пример, тако се профилна слика мења сваке седмице. Сваког понедељка поставља се друга слика архитектонског дела, док се свака десета посвећује одређеном архитекти. До сада је страница имала 219 профилних слика закључно са 6. априлом текуће године. Правило да свака десета слика буде посвећена одређеном архитекти по први пут је примењено 30. априла 2012. године, када је постављена слика архитекте Константина А. Јовановића (1849-1923).

До сада на страници постоји чак 76 албума, не рачунајући при томе албуме профилних и насловних слика, али и слика које се објављују на зиду. Страницу такође прати и блог архитекте Анђелковића, који је отворен 9. априла 2011. године. До сада је објављено преко 450 чланака, што приказа наших архитектонских дела, архитеката, старих чланака из области наше архитектуре, али и ауторских текстова, слика, видео-записа и другог материјала. Циљ блога је да постане доступна база података, као почетни основ за истраживање, како студената архитектуре, тако и професионалних архитеката.

Аутор текста и фотографија:
Маг. инж. арх. Г. Анђелковић  

Нема коментара:

Постави коментар