петак, 13. мај 2016.

Париска дама наспрам Калемегдана: зграда за сликаре | Мирослав - Мирко Јовановић | 1956 - 60 | 2016

У оквиру Београдске интернационалне недеље архитектуре и уз подршку Докомомо Србија, Mузеја савремене уметности (Салон МСУ, Париска 14, Уна Поповић),15. маја ове године са почетком у 10.00 часова одржаће се обилазак чувене Јовановићеве зграде за сликаре у Париској улици 14, надомак Калемегданског парка.
01 | Зграда за сликаре | Извор: и Стојановић, Б. и Мартиновић, У., 1978: Београд: урбанизам и архитектура, Техничка књига Београд, стр. 176.
Прошле године се навршило равно 55 година од изградње ове специфичне и значајне зграде за сликаре у Париској улици 14 архитекте Мирослава - Мирка Јовановића и 50 година од отварања Музеја савремене уметности на Новом Београду архитектонског тандема Иванке Распоповић и Ивана Антића, да би крајем прошлог месеца изашао из штампе зборник текстова „Прилози за историју Музеја савремене уметности“, значајан преглед рада ове наше културне институције. Oви значајни датуми и дела само додатно обавезују и указују на неопходност говора о архитектури ове зграде, њеном аутору, њеним станарима и простору изложбене галерије у приземљу, као специфичном, јединственом и синтетисаном споју архитектуре, културе и уметности на једном месту у нашем граду. 
02 | Салон Музеја савремене уметности шездесетих година прошлог века | Извор: Суботић, И., 2016: Салон Музеја савремене уметности: прве деценије, Музеј савремене уметности, Београд, стр. 176.
Приликом обиласка осврнућемо се на специфичне и карактеристичне елементе овог значајног дела Београдске стамбене архитектуре на зачетку шездесетих година ХХ века, наменски пројектованог за познате кориснике, наше значајне сликаре, у условима масовне стамбене изградње - Предрагa Пеђe Милосављевићa, Стојанa Аралицу, Иванa Табаковићa и Миленкa Шербанa, који су своје радове излагали управо у изложбеној галерији Салона МСУ-а у приземљу, значајним расадником културно-уметничког живота у овом делу Београда.
03 | Eнтеријери станова | Извор: Милићевић Николић, О., 1961: Два сусрета пред Калемегданом, Архитектура урбанизам 7, Београд, стр. 19.
У оквиру обиласка зграде за сликаре биће доста речи о раду и начину функционисања простора изложбене галерије Салона МСУ-а у приземљу у протеклих 50 година. Toм приликом може се посетити и текућа изложба под насловом „Мира: скица за портрет“ Јелене Јуреше.

Филм о згради за сликаре архитекте Јовановића:

Аутор текста: мр арх. Горан В. Анђелковић

Нема коментара:

Постави коментар