петак, 06. април 2012.

Стамбено насеље Церак 2 и Церак виногради | 1978-87


ОПШТИ ПОДАЦИ

Аутори: Миленија Марушић, дипл. инж. арх.; Дарко Марушић, дипл. инж. арх.; Недељко Боровница, дип. инж. арх.
Пројектант: Братислава Радовановић, дипл. инж. арх.
Пројектант конструкција: Владимир Шандоровић, дипл. инж. арх.
Пројектант инсталација: Зоран Жугић, дипл. маш. инж.; Љубомир Тесла, електротехничар; Олга Лилић-Мирковић, дипл. инж. арх.
Пројектантска кућа: Институт за архитектуру и урбанизам Србије, Напредпројект
Инвеститори: Београдска заједница становања и Команда одбране града Београда
Извођач радова: ГП Напред
Време изградње: 1978-87. године  

О ПРОЈЕКТУ

01 | Изглед насеља Церак 2 и Церак виногради
 Насеље се налази на југозападној падини шумадијског побрђа нагнутој према Железнику и окренутој према долинама Саве и Раковичке реке. На територији од 57.39 хектара пројектовано и изграђено 2 500 станова у колективним зградама у којима живи 8 500 становника. Спратност зграда је П+3 и П+6.

Концепт насеља заснива се на четири програмско-пројектантска опредељења:
Поштовање контектста места, реафирмација традиционалних урбаних облика, примена методе хијерархије просторно-социолошке организације стамбених целина и уважавање фактора кретања у насељу.
02 | Изглед насеља Церак 2 и Церак виногради
Тежиште решења је у сфери формирања амбијената, односно у урбанистичком контексту становања. Тежњама ка обликовању амбијената простора између кућа у коме се људи крећу или бораве, са којим се поистовећују, подређене су остале пројектантске активности. Идеја о центрима суседства настала је у поступку изналажења интеграционог мотива и садржаја који би одредили и афирмисали међуниво у хијерархији насеља - ниво суседства, и на тај начин остварили спрегу делова и целине на релацији улица - суседство - насеље.

Обједињујући специфичне програмске услове и пројектантско виђење организације стана, основни принципи решења стана, поред уобичајених, су:
1. Спавање ван дневног боравка;
2. Двострана оријентација свих станова;
3. Третман отворених површина стана;
4. Флексибилност склопа станова на степенишној ламели.
03 | Изглед насеља Церак 2 и Церак виногради
 У приземљима стамбених зграда предвиђени су станови са истом организацијом простора као и на типском спрату (петина станова у насељу). Испред стана, у наставку лође, формира се предбашта која чини тампон према пешачкој или колско-пешачкој комуникацији.
У последњим етажама стамбених зграда, под косим кровом, пројектовани су станови који су по организацији исти као и станови на типском спрату.

Извор: Јованка Арсић (1997). Грађевинарство Србије. Београд: Министарство грађевина Србије
 
Остале информације на страници: „Српски архитекти/ Serbian architects”

2 коментара:

  1. Naselje je lepo zamisljeno ali nazalost po meni posle toliko godina od izgradnje, takav kompleks je moguce da bude u potpunosti funkcionalan samo ukoliko postoji kompanija koja ce ga odrzavati isto tolko, danas je dosta toga u avetinjskom stanju usled propadanja drustva, lokala, i kompletnog slabog ulaganja u odrzavanje infrastrukture, staza i mobilijara

    ОдговориИзбриши
  2. Mi koji ovaj prostor koristimo znamo da sve i dalje sasvim fino funkcionise i da je ovo jedan od najlepsih delova grada danas sa jako dobrim uslovima za zivot-pogotovo za porodice. To sto su neki delovi u stanju propadanja, za to su krivi iskljucivo stanari naselja. U mobilijar se ulaze,samo prosle godine u mojoj okolini izgradjena je teretana na otvorenom,odbojkaski i kosarkaski teren,parkic za decu i za kucne ljubimce.

    ОдговориИзбриши