субота, 04. мај 2013.

Сербум | Чланци арх. Горана Анђелковића | 2012-13

  Toком новембра прошле године, успостављена је сарадња са крагујевачким електронским магазином за културу и образовање Сербум. Успостављена сарадња се огледала у писању чланака из области архитектуре са наших простора. 

    Први чланци који су објављени на овом порталу били су везани за Чика Микину школу архитектуре (два чланка). О овој тематици едукациje и педагошког рада нашег архитекта нема до сада објављиваних радова, те у неку руку представља допринос приказа и слике овог поља деловања архитекта Чанка.

01 Макета са АРД припремног курса за студије архитектуре | фото: Катарина Милетић | Извор: интернет страница АРД припремног курса за студије архитектуре 

    На овим линковима можете прочитати о Чика Микиној школи архитектуре:

   У првом чланку је више речи о оснивању и начину рада те мале школе архитектуре, док је у другом чланку направљен прелиминарни списак ученика/архитеката који су прошли кроз ову својеврсну школу ка студијама архитектуре.
  Оба чланка су објављена крајем децембра 2012. године на овом порталу.

   Следећи чланак је био посвећен објекту Поште крај Главне железничке станице у Београду, који данас нажалост више не постоји, иначе дело архитекта Момира Коруновића. Чланак се зове Сакривена Коруновићева лепотица од двадесет лета. Овај чланак даје мало другачији аспект посматрања на ово дело које је игром судбине избрисано са овог простора.
   Четврти чланак је посвећен архитектури Београда која је страдала крајем прошлог века. До сада није ништа слично објављивано, те је вредело и ову тему, не баш познату, истражити. У чланку је дат приказ тринаест архитектонских здања која су страдала током НАТО бомбардовања 1999. године. Чланак се на порталу налази под називом Архитектура Београда која је страдала на крају двадесетог века. 
  Оба чланка су објављена у другој половини марта ове године на поменутом електронском порталу за културу и образовање.

02 Бомбардована зграда Генералштаба у Београду | Архитекта Никола Добровић | Извор слике: The destruction of an architectural culture: the 1999 bombing of Belgrade
   Свакако препоручујем да пратите овај крагујевачки електронски магазин, јер заиста представља богату ризницу феноменалних и интересантних текстова. Верујем да ће свако наћи нешто вредно и занимљиво за читање, поготово у ово време одсуства правих и искрених вредности...
  
 

Нема коментара:

Постави коментар