уторак, 02. децембар 2014.

In memoriam | Aрхитекта Михаило Чанак - чика Мика (1932-2014)

Рано ујутру 1. децембра 2014. године преминуо је архитекта Михаило Чанак - чика Мика. У овом чланку биће приказани сви забележени видеи његових речи и предавања (аутор видео записа је арх. Г. Анђелковић). Ово представља заиста велики губитак за нашу архитектуру. Напустио нас је велики архитекта и велики човек. На нама је да не заборавимо његов лик и дело.

 * * * 

17. марта 2010. године, у оквиру циклуса предавања Београдска школа становања и београдски стан, у великом амфитеатру на Архитектконском факултету Универзитета у Београду одржао је веома значајно предавање Улога Центра за становање ИМС у развоју концепта београдског стана.

Предавање Улога Центра за становање ИМС у развоју концепта београдског стана (први део)

Засигурно ће остати упамћена прича о Баби с крша са тог предавања:


У току августа 2012. године направио сам интервју са архитектом Чанком на тему становања и стамбене архитектуре на простору бивше Југославије. Занимљив је исечак о Марсејској згради, архитекте Ле Корбизјеа:


Исте године 17. октобра, одржао је предавање у сали Библиотеке града Београда поводом Повеље за животно дело Асоцијације српских архитеката (АСА) 

Предавање о свом педесетогодишњем раду (први део)

Занимљив је инсерт о пројекту „Мрештење змија“, о којем је већ писано на блогу. Пројекат је био изложен и на 32. салону архитектуре у Музеју примењених уметности у Београду.


У новембру 2012. године учествовао је на трибини Становање: искуства, проблематике, изазови са темом Отворени или затворени стан.
У току 2014. године објавио је и последњи четрдесети број неформалног часописа АРД Ревју (ARD Review), aли веома значајног на нашем поднебљу. У октобру је завршио и књигу Сви моји станови, која ће бити и уџбеник на Архитектонком факултету Универзитета у Београду.

Архитекта Чанак поред велике праксе и научног рада, посвећивао је доста пажње и педагошком раду, што је врло ретко у нашој средини, тако да можемо говорити о својеврсној Чика Микиној школи архитектуре. Школа траје више од три деценије, односно од 1983. године. На сајту Сербума могу се прочитати два текста о овој школи. Први текст везан је за настанак школе, док други текст представља више почетни облик класификације њених ђака. Наравно, ово је тема коју тек треба обрадити детаљно, тако да ова текста представљају пионирски подухват расветљавања лика архитекте Чанка као изврсног педагога.

 * * * 

Почетком фебруара 2012. године архитекта Чанак је помогао мојим драгим пријатељима, Зорану Љ. Николићу и Мирку Радоњићу око писања књиге Тајна Новог Београда 2 - ново доба. Имао сам велику част да је архитекта Чанак са колегом архитектом Миодраговићем присуствовао мојој одбрани дипломског рада у јулу 2011. године, али никако нећу моћи прежалити што неће моћи присуствовати одбрани моје дисертације, у којој сам подробније обрадио његове архитектонске реализације на Новом Београду, као значајне примере индустријске модерне (термин арх. М. Чанка), али и објављивању књиге коју увелико припремам.

Нема коментара:

Постави коментар