недеља, 24. јун 2012.

Пројекат „Зен-спакен-монолитен” | Арх. Анђелковић Горан | 2010-11

ОПШТИ ПОДАЦИ

Аутор: Aнђелковић Горан, Мастер инж. арх (М. Арх.).; 
Тип конкурса: Студентски јавни анонимни једностепени конкурс
Расписивач конкурса: Компанија Армстронг
Тип пројекта: Eнтеријер 
Локација: изложбено-пословни простор компаније у Паризу
Година пројектовања: 2010-11. године
Награда: Треће место

О ПРОЈЕКТУ

   1.0 Опште о конкурсу

   Реч је о конкурсу који је расписала компанија Армстронг за идејно решење изложбено-пословног простора свог представништва у Паризу. Компанија се иначе бави производњом спуштених плафона.
 
Конкурс је био отворен од половине маја до половине октобра 2010. године. Завршница конкурса је била са изложбом, свечаном доделом награда и одбраном пројеката у свечаној сали Архитектонског факултета у Београду, 24. новембра 2010. године. Рад је такође био изложен у простору те компаније у Паризу, током месеца децемебра исте године.

2.0 Концепт

Назив пројекта је Зен-спакен-монолитен. То је уједно била и шифра конкурсног рада. Наиме Зен-Спакен-монолитен представља изведеницу три речи које описују главне карактеристике пројекта.


01. Главни хол простора
Реч Зен означава математичку ознаку 3n то јест 3 дела. У самом процесу пројектовања и функционалног решавања простора, дошао сам до тога да се јасно уочавају три дела у овом простору. Ту поделу на три дела, такође, дефинишу три различите висине које и те како утичу на доживљај простора. Оно што је исто карактеристично да је та подела на три дела одговарала у погледу задате квадратуре одређених просторија. Тиме сам, уз максимално поштовање задате квадратуре, рационално организовао решење.

02. Вишенаменски простор
Друга реч је Спакен. У игри речи, ова реч треба да представља енглеску реч ,,space'', која има двојако значење - као свемир и као простор. Инспирацију сам нашао у култном филму ,,Одисеја у свемиру: 2001''. Управо та инспирација је утицала на одабир боја у простору. Јасније речено, хтео сам да простор буде свемирског карактера. И за тај мотив најбоље су ми биле две боје - плава, која јесте хладна, и бела, која је више неутрална. Како бих избегао стварање ,,хладног ефекта'' у простору, одлучио сам да уведем светлију боју пода, којом сам покушао да направим равнотежу у самој композицији. Уједно, опет сам се вратио на број 3 - назив пројекта је изведен од три речи, у простору постоје три целине, постоје три различите висине - све се врти око броја 3 то јест тројства у простору.

03. Цртежи | Основа решења

Трећа реч је Монолитен. Монолитен симболише монолите из истоименог филма - елементе који лебде у свемиру и зраче својом енергијом. Управо ти монолити су требали у мом пројекту да представљају елементе спуштеног плафона у простору. Тако рецимо изнад инфо-пунтова стварају утисак свемирских капсула. У канцеларијском простору стварају утисак коридора, а плафон има градацију у три нивоа, тако да се постиже ефекар светло-тамно (chiaroscuro). У изложбеном делу праве таласе и на тај начин стварају динамику простора, док рецимо у вишенаменском простору праве облик ласте. Сви монолити то јест елементи спуштеног плафона у простору имају своју финкцију и одређено значење.

04. Цртежи | пресеци
 
3.0 Изложбе и публикације пројекта

Пројекат је изложен у Свечаној сали Архитектонског факултета Универзитета у Београду и у изложбено-пословном простору компаније Армстронг у Паризу.

05. Плакат у Свечаној сали Архитектонског факултета
06. Изложба у изложбено-пословном простору компаније у Паризу
Снимак одбране арх. Горана Анђелковића на Архитектонском факултету Универзитета у Београду:


Пројекат је објављен у часопису ARD Review, aрхитекте Михаила Чанка - чика Мике у мају 2011. године. 

Такође, пројекат је у јуну 2012. године објављен на архитектонском порталу Аrthitectural.

07. Портал Аrthitectural
4.0 Филм о пројекту

Филм Зен-спакен-монолитен на јутјубу (youtube):


Нема коментара:

Постави коментар