петак, 28. фебруар 2014.

На данашњи дан | 11 година од смрти архитекте Мирослава - Мирка Јовановића | 2003 - 2014

Прошло је тачно једанаест година од смрти архитекте Мирослава - Мирка Јовановића, једног од најзначајних наших архитеката друге половине двадесетог века. Следећи речи из опроштајног писма архитекте Ивана Антића (објављеног на сајту Академије архитектуре Србије), дужни смо и одговорни да не заборавимо рад и дело овог плодоносног аутора. 

На овај начин желим да скренем пажњу на рад архитекте Јовановића. На блогу су објављена два чланка о његовим објектима. 

Први пројекат, који је објављен на блогу, је његово стамбено насеље у улици Кнеза Вишеслава, пројектовано и грађено у раздобљу од 1969. до 1971. године. О овом насељу је писао и архитекта Михајло Митровић, наводећи следеће (2012, 47):
На шумовитим падинама Кошутњака изграђено је мање стамбено насеље за потребе Београдског универзитета. Састоји се од једанаест стамбених зграда, које према јединственом концепту варирају два типа исте архитектуре. Урбанистичка диспозиција је сачињена без претенциозних захвата, са главном идејом да прати топографију терена и уклапа се у изузетно богат сценарио постојеће шуме. У конструктивни скелетни систем уграђена је веома јасна диспозиција станова који се нижу око централно постављеног степеништа. Станове карактерише пространа дневна соба везана за кухињски део, увек постављена у углу зграде. Основу архитектонског израза граде спретно употребљени природни грађевински материјали, опека и ћерамида, који се својом свежом црвеном бојом ванредно уклапају у зеленило и сликовит пејзаж. Успешно су решени многи архитектонски детаљи, нарочито они у улазним просторима и на степеништима.
01 | Стамбено насеље Кошутњак за потребе Београдског универзитета | Арх. Мирослав - Мирко Јовановић
Други пројекат се односи на стамбени објекат у Светогорској улици (раније Лоле Рибара), грађен и пројектован у периоду од 1963. до 1965. године.

02 | Стамбени објекат у Светогорској улици | Арх. Мирослав - Мирко Јовановић
Извор цитата:
Митровић, М., 2012: Архитектура Београда 1950-2012. Београд: Службени гласник.

Нема коментара:

Постави коментар