среда, 23. јул 2014.

Да ли су нам архитекте потребне - иронија звана „Београд на води“ | 2014 | 4

Пре него што наставимо са причом иронија звана „Београд на води“ у оквиру серије чланака Да ли су нам архитекте потребне, препоручујемо да прочитате одличан интервју колеге архитекте Бојана Ковачевића на сајту Радија Слободне Европе, који је пре десетак дана био објављен и на страници Српски архитекти | Serbian architects“. Такође, препоручујемо да погледате и чланак о јучерашњој јавној седници у згради Градске управе Београда. У међувремену можете да погледате и фотографије које су окачене на фејсбук страници Министарства простора.

Лепе слике, лепо лажу

У великој сали реконструисане Београдске задруге, у самом средишту простора, постављена је велика макета такозваног пројекта „Београд на води“. Наглашавамо такозваног, јер је ипак реч о продукту политичке елите, а не струке и компетентних људи. О јавној расправи и да не говоримо! Са друге стране, простор је препун и бројних плаката - нереалних рендера будућег града на десној обали Саве (без леве, новобеоградске стране) са одређеним маркетиншким манипулативним порукама у виду бољег живота и срећних људи. О тим порукама биће више речи у наредном чланку.
01 | Макета такозваног пројекта Београд на води у реконструисаној згради Београдске задруге | Фото: Горан Анђелковић
У овом делу своју пажњу усмерићемо на рендере овог пројекта политичке елите, или како би се колоквијално рекло међу нама архитектима, о лепим сликама новог будућег града. Познато је, наиме, да је са развојем компјутерске технологије овај вид приказивања постао веома распрострањен и присутан у архитектонској струци. Са једне стране, напредак технологије омогућио је различите медије представљања архитектонских идеја и замисли, али је, са друге, отворио велики простор за прикривање грешака у пројекту. Тако је случај и са овим такозваним пројектом.

Студија Блок 21 и околине на рендерима пројекта Београд на води

У овој студији указаћемо на мањкавости самих рендера овог пројекта, врло аматерских урађених са доста нетачним и нереалним приказима Београда. Лепе слике, али не и искрене. У сваком случају, мишљења смо да би садашњи студенти Архитектонског факултета боље урадили и реалистичније приказали. То важи свакако и за макете.
02 | Р ендер пројекта Београд на води у реконструисаној згради Београдске задруге | Фото: Горан Анђелковић
На овом рендеру видимо конкретно Блок 21 на Новом Београду. Тачније, нешто што би требало да представља новобеоградски блок из шездесетих година прошлог века. Но, да почнемо са анализом:
  • Погледајмо прво солитере С 1-6 у десном углу слике, познате као Шест каплара“. Поставља се питање зашто недостаје солитер С-2 (арх. Кабиљо)? Зашто није приказан? Из непознатог разлога на овом рендеру уочавамо пет солитера уместо шест. Јако непрофесионално! Или је некоме можда сметао, пошто је ипак реч о солитеру који је најближи хотелу Хајат“, где се до недавно вијорила заставе УАЕ поред наше, а како би се наши гости не би аламирали и нервирали црвеном бојом, илити како би неуки људи рекли комунистичком архитектуром. Такође, солитери су под углом од 45 степени, а не од 90.
  • Обратите пажњу на зграду у средини блока, познате под називом Меандер“ (становници блока је често називају ламела), односно Б-7 (арх. Ленарчич, Митић, Петровић и Чанак). Од префињене хоризонталности нема ни говора. Висина објекта је потпуно нескладна са мерама околних зграда. 
  • Обратите пажњу на прво поље слободне површине овог објекта Б-7. Уочавамо нека два објекта изузетно великих габарита (?). Наиме, у том простору се налази, колико нам је познато, један објекат много мањих мера од приказаних на рендеру - основна школа Јован Дучић (арх. Митић). Или је ипак план да се и тај простор попуни још нечим?
  • Обратимо пажњу на објекат Б-8 (арх. Игњатовић), који се налази на десном делу слике, одмах до Булевара Михаила Пупина. Зграда из непознатог разлога има кос кров (?), иако у реалности има раван кров. Бар је још увек тако.
  • О пропорцијама и односима између објеката није вредно говорити. Кубуси на рендеру уопште не одговарају фактичком стању на терену.
  • Погледајмо контекст око блока. Хотел Хајат (арх. Антић) је неодговарајућих габарита и нереалног волумена; Зграде Мариа Јобста, Миодрага Трпковића и Реље Костића, махом стаклених фасада, попримиле су потпуно другачије обличје; Палата Србија“ није ни приказана на рендеру (види се да је подлога преузета са Гугл планете).
03 | Р ендер пројекта Београд на води у реконструисаној згради Београдске задруге | Фото: Горан Анђелковић
 Још један од парадокса (не)реалности

Задржаћемо се још мало на рендерима. Занимљив је још један парадокс који се може видети на приказима овог такозваног пројекта Београд на води“. Обратите пажњу на објекат шопинг центра Ушће“. Потпуно одудара од осталих приказа објеката на рендерима. Зашто је то тако? Врло једноставно - модел је преузет са Гугл планете (Google earth). Зашто би се неко цимао да направи модел волумена, кад може ноншалантно да га преузме? У сваком случају врло провидно и непрофесионално.
Колико је пажње и времена утрошено на разумевање контекста, говори нам ова слика рендера на којој уочавамо да објекат шопинг центра цури“ из габарита Блока 16.
04 | Модел шопинг центра „Ушће | Извор: Гугл планета
05 | Модел шопинг центра „Ушће“ на рендерима Београда на води | Фото: Горан Анђелковић


Н А С Т А В И Ћ Е   С Е ... 

Нема коментара:

Постави коментар