понедељак, 19. март 2012.

Телевизијски торањ на Авали | Београд | 1965


ОПШТИ ПОДАЦИ

Aутор и пројектант конструкције: академик Милан Крстић, дипл. грађ. инж.
Пројектанти: Слободан Јањић, дипл. инж. арх. и Угљеша Богуновић, дипл- инж. арх.
Пројектатнске фирме: „Србија-пројект, Завод за пројектовање; ГП Рад, Завод за пројектовање;
Генерални извођач: ГП Рад
Главни подизвођач: Јанко Лисјак
Инвеститор: Министарство веза
Функција објекта: ТВ торањ
Година изградње: 1965. године 

О ПРОЈЕКТУ/ ОБЈЕКТУ

01. Изглед торња
  Торањ је слободностојећа армиранобетонска конструкција која носи челични стуб - носач антенских система. Бетонска конструкција је висока 136.65 m, носач ферала 6.20 m, укупна висина торња износи 202.87 m. 

   На коти 102.75 m налази седмоспратна гондола, чија су три спрата затворена, а четири су отворене терасе. Основа објекта је правилан шестоугаоник, уписан у круг пречника 17 m, мерено на најширем делу.

  Торањ је изведен од армираног бетона, оплата је рендисана без икакве дораде. За оплату темеља основног пресека стабла торња коришћене су армиранобетонске цеви, унутар којих је извршена концентрација арматуре на угловима.

  Основни пресек торња има облик равностраног троугла са појачаним угловима кружног пресека. То је једини торањ на свету који за пресек има равнострани троугао. Дужина стране троугла је 7 m, а пречник ојачања је 1.05 m. Три ноге торња су зглобно ослоњене на темељне блокове укопане у стену 1.40 m.
02. Приказ изгледа торња на Авaли

* * * 

03. Снимак срушеног торња
   Авалски торањ је срушен 29. априла 1999. године за време НАТО агресије на тадашњу СР Југославију. Тако је Београд после 34 године остао без свог препознатљивог знака и симбола на уласку у град са источне стране, из правца Ниша.

  Обнављање торња почело је 2005. године, а торањ је завршен и отворен 2010. године, на 11. годишњицу од његовог рушења.    У даљем наставку чланка приказаћу неке цртеже пројекта торња на Авали (2005-10) које је радио ЦИП.

04. Ситуациони план
05. Основа новопројектованог торња
  
    Недавно сам случајно налетео на јутјубу (youtube) емисију о изградњи Авалског торња која се зове Феникс на Аваликоја је снимљена 2008. године и емитована на РТС-у:   Свечано отварање које је било 21. априла 2010. године. Такође, овај догађај забележио сам камером са Новог Београда и објавио на свом јутјуб каналу:Извор: Јованка Арсић (1997). Грађевинарство Србије. Београд: Министарство грађевина Србије
 
Остале информације на страници: „Српски архитекти/ Serbian architects”

Нема коментара:

Постави коментар