среда, 06. мај 2015.

Изложба „Архитекта Ђорђе Гец (1965-2014) - ретроспектива“ | 2015

У 20.00 часова, 4. маја ове године, у Установи културе Пароброд на раскрсници Господар Јевремове и Капетан Мишине улице на Дорћолу, у самом срцу Београда, отворена је изложба посвећена нашем архитекти Ђорђу Гецу (1965-2014) под називом „Архитекта Ђорђе Гец (1965-2014) - ретроспектива“. Изложба је симболично отворена на дан његовог педесетог рођендана, који нажалост није дочекао.
01 | Текст о изложби у међупростору | Фото: Горан Анђелковић
Пред самом главном двораном, у узаном појасу између ње и степеништа, са обе стране постављени су мали екрани на којима се у дигиталном облику могу пратити пројекти овог београдског аутора. Такође, у овом малом „међупростору“, у својеврсном простору ни на небу ни на земљи“, са десне стране налази се натпис са следећим садржајем, у виду основне информације о самој изложби:

Значајан београдски архитекта, аутор неизмерног потенцијала, Ђорђе Гец, недавно нас је напсутио. Заувек и прерано. Његов упечатљив ауторски израз који је неговао са својим сарадницима из архитектонског студија FLUID:ARCHITECTURE, учитан је у великом броју београдских ентеријера. Професионализам, етичност, доследност и упорност особине су које су га красиле, а огледају се и у бројним квалитетним архитектонским реализацијама, мање познатим јавности.
Ђорђе је рођен 4. маја 1965. године. Дипломирао је на Архитектонском факултету, Универзитета у Београду 1991. Након студија радио је у Енергопројекту и Артефакту до 2006, када је основао Fluid:architecture. Отац двоје деце, Јована и Петра.
Заједно са својим колегиницама из студија, Ђорђе Гец је стварао добру архитектуру, промишљену и егзактну. Студио
FLUID:ARCHITECTURE до данас је реализовао десетине архитектонских пројеката и пројеката дизајна ентеријера. Победници су на неколико јавних конкурса међу којима је фантастичан али нереализован пројекат психијатријске болнице у Ковину.
Његов таленат и дивљења вредно залагање у последњих десетак година значајно су обликовали многа градска места. Поред бројних пројеката рађених у земљи и иностранству, Ђорђе Гец са својим тимом реализује репрезентативне јавне ентеријере попут клуб
а
The Tube, ресторана Langouste, ресторана Шехер, диско бара Младост, Brankow бара, ресторана Public Dine & Wine, клуба Лудост, ресторана Радост, сплава Ласта, Moritz Eis-а....
Архитектуром и дизајном се бавио из љубави, посвећено. За живота није добио довољно стручних награда, иако му таква признања нису ни била потребна.

Гец је много дао своме граду, струци, сарадницима.
Ова изложба у Пароброду, само је покушај да му се сви одужимо. Увек сећамо и никада не заборавимо.

02 | Aтмосфера са отварања изложбе у главној дворани | Фото: Горан Анђелковић
У главној дворани, поред бројних плаката са приказима реализација различитих ентеријера, у средишту простора налазе се три стола са експонатима макета кућа овог аутора. На зиду са леве стране налазе се различите фотографије архитекте Геца и његових активности са сарадницима.
03 | Фотографије и макете у оквиру изложбе у главној дворани | Фото: Горан Анђелковић
Са десне стране главне дворане улази се у суседну просторију, где су изложени на зидовима графички прилози (основе, пресеци и визуелизације) пројеката архитекте Геца са сарадницима. У углу, насупрот фасадног зида, пројектор преноси видео приказ живих речи архитекте Геца и његових сарадника о искуствима на различитим пројектним задацима.
04 | Живе речи архитекте Геца и сарадника о пројектима и пројектним задацима | Фото: Горан Анђелковић
Отварању изложбе о архитекти Гецу присуствовао је велики број људи, што је потврдило велико интересовање о овом аутору на направљеном догађају (event) на друштвеној мрежи Фејсбук (Facebook).
Изложба је отворена до 16. маја ове године, а према најавама иницијатора ове изложбе, колега и сарадника архитекте Геца, на јесен ове године требало би да се појави и монографија о овом београдском и српском аутору.
05 | Велико интересовање за изложбу о архитекти Гецу, испред УК Пароброда | Фото: Горан Анђелковић

Аутор текста: Горан В. Анђелковић, маг. инж. арх.
Аутор фотографија: Горан В. Анђелковић, маг. инж. арх.

1 коментар: